fallback

МВФ: Възможно е рецесията в Италия да продължи и през 2010 г.

Според финансовата институция, ако има възстановяване, то най-вероятно ще е бавно и слабо

10:16 | 07.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възможността рецесията в Италия да продължи и през 2010 г. не е за изключване, казва Международния валутен фонд (МВФ) в свой доклад, посветен на икономиката на страната.

„Както и останалата част от еврозоната, Италия в момента е силно засегната от влошаващата се икономическа обстановка, дори и финансовият й сектор да продължава да показва сравнителна устойчивост“, заявяват от фонда в годишния си доклад.

„Рецесията се задълбочава и, въпреки че се предвижда постепенно възстановяване през 2010 г., възможността за удължаване на спада в икономическата активност не е изключена“, смята МВФ.

Според финансовата институция, ако има възстановяване, то най-вероятно ще е бавно и слабо.

В доклада се потвърждават обявените на 28 януари прогнози на фонда за три последователни години на спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия – с 0,6% за 2008, с 2,1% за 2009 и с 0,5% за 2010 г.

Препоръчва се страната да намали някои регулаторни режими, да повиши конкуренцията, да подобри средата за предприятията, за да увеличи продуктивността им и възможностите си за растеж.

В същото време се посочват и някои позитиви от управлението на Силвио Берлускони. От МВФ поддържат „мерките за засилване на стабилността на финансовата система“ и „плана за антикризисни действия на правителството“. Друга добре посрещната мярка е „направеният прогрес за подобряване на бюджетната рамка на Италия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още