fallback

И във Великобритания искат ограничаване на бонусите в банките

Пречка пред действията за ограничаване на заплащането са договорите на банковите служители, някои от които гарантират определени нива на възнагражденията

16:55 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британските законодатели от всички политически партии настояват премиерът Гордън Браун да ограничи бонусите в банките, включително в Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), след като той показа нежелание да сложи таван за заплащането на младшите брокери, съобщи Bloomberg.

“Време е банкерите да осъзнаят преобладаващото мнение, че са спасени с обществени средства, а ситуацията е тежка”, заявява Анди Лав, депутат от Партията на труда член на Браун.

Стойността на мерките на правителството за спасяване на финансовите институции достига стотици милиарди паунда, което предизвиква недоволството на избирателите и увеличава призивите за по-стриктна регулация.

Вчера Гордън Браун заяви, че подкрепя „силно“ президента на САЩ Барак Обама по отношение на необходимостта да се промени начинът на възнаграждение на банкерите. По-рано тази седмица Обама се обяви за налагане на таван от 500 хил. долара за възнагражденията на висшите ръководители на компаниите, които в бъдеще ще получават значителна помощ от държавата.

В същото време обаче британският премиер вече два пъти отказва да заяви, че ще забрани бонусите в RBS, от която правителството придоби 70 на сто. От банката обещаха да увеличат кредитирането и да се придържат към указанията на правителството за заплащането като част от условията за вливане на капитал.

Пречка пред действията за ограничаване на заплащането са договорите на банковите служители, някои от които гарантират определени нива на възнагражденията. Финансовият министър Стивън Тимс е заявил пред BBC вчера, че правителството няма да блокира бонусите, макар че законодателите и профсъюзите са разочаровани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още