fallback

Лотария с касови бележки в Армения за борба със сивата икономика

Правителството изчислява, че лотарията ще донесе допълнителни 17 млн. долара данъчни приходи годишно

11:42 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Армения организира лотария с награди на стойност хиляди долари за потребителите, които взимат касови бележки за покупките си, като по този начин страната ще се опита да ограничи широко разпространеното укриване на данъци, съобщи Ройтерс.

Инициативата е започнала на 1 януари, а първата награда ще бъде връчена този месец. Властите са решили да обявят лотарията, след като заплахата от съдебно преследване не е успяла да накара собствениците на магазини и продавачите на пазари да сложат касови апарати и да дават касови бележки.

Държавата оценява сивата икономика на 30-40 на сто от икономическата дейност в страната. Навсякъде има продавачи по улиците, а на пазарите рядко има касови апарати.

Според условията на лотарията ако даден клиент купи продукт от търговец, който разполага с касов апарат, потребителят може да спечели между 5000 драма (около 16 долара) и 500 хил. драма. Награда от 5 млн. драма (16 хил. долара) ще спечели участник, номерът на чиято касова бележка съвпада с този, изтеглен в месечната лотария.

Общо месечният награден фонд е максимум 380 хил. долара. Правителството изчислява, че лотарията ще донесе допълнителни 17 млн. долара данъчни приходи годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още