fallback

САЩ представят новите мерки за банковата система в понеделник

Спасителният план ще бъде съпроводен с действия за ограничаване на отнемането на жилища при просрочване на ипотеки и насърчаване на жилищния пазар

10:41 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър ще обяви параметрите на спасителния план за банковата система в понеделник. Според запознати с процеса на изготвянето му в момента се обсъждат последните детайли по програмата, но от финансовото министерство на САЩ не предоставят никаква информация.

По данни на FT властите обсъждат възможността емисиите от привилегировани акции, които бяха закупени от банките при предходното наливане на пари във финансовата система, да бъдат конвертирани в обикновени акции и така държавата да се сдобие с част от основния капитал на проблемните финансови институции.

Според други източници стратегията ще включва отпускането на държавни гаранции върху токсичните активи, съобщава Bloomberg. По този начин ще се стигне до отхвърляне на идеята за създаване на „лоши банки“, където да бъдат съсредоточени некачествените активи.

Очаква се заедно със спасителния план Гайтнър да обяви и мерки за насърчаване на жилищното кредитиране и ограничаване на необслужваните ипотеки. Целта е да се върне цялостното доверие в пазара, тъй като в противен случай действията на правителството няма да доведат до нужните резултати, смятат анализатори.

До момента американските банки са получили помощ от близо 350 млрд. долара от гласувания през октомври спасителен план. Сега се очакват правилата за разпределяне на останалите средства, както и приемането на друг пакет от над 800 млрд. долара, с който да бъде стимулирана цялата икономика на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още