fallback

Moody's понижи рейтинга на Toyota за пръв път от десетилетие

Автомобилният гигант отчете загуба от 1,8 млрд. долара за последното тримесечие, утроява прогнозата си за годишен отрицателен резултат

09:20 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service понижи рейтинга на японския автомобилен гигант Toyota. Сред основните причини за това е фактът, че компанията е на път да отбележи първа консолидирана загуба от оперативна дейност в историята си, съобщава Ройтерс.

Редукцията на рейтинга по необезпечения дългосрочен дълг на Toyota е с една стъпка - от най-високото ниво Ааа до Аа1, и идва след предупреждението от декември, че е възможно понижаване на оценката на компанията.

Така и последната японска фирма с възможно най-високия рейтинг на Moody's вече загуби високата си оценка заради икономическата криза.

Понижението е първата редукция на Moody's по отношение на кредитния рейтинг на Toyota от 1998 година насам. Размерът на дълга на компанията, който ще бъде повлиян от оценката, е 19 млрд. долара.

В официалното съобщение на рейтинговата агенция се казва, че понижението е било „предизвикано от значително влошената рентабилност на Toyota, която се дължи на негативния характер на условията, в които оперира глобалната автомобилна индустрия“.

След края на днешната търговска сесия на борсата в Токио от Toyota обявиха и резултатите от последното тримесечие на 2008 година. Те показаха, че за периода октомври-декември, което се явява трето тримесечие на финансовата година в Япония, компанията е регистрирала загуба от 164,7 млрд. йени (1,81 млрд. долара). Година по-рано Toyota е отчела печалба от 458,6 млрд. йени.

Японският гигант отчита и значителен спад на приходите, които намаляват с 28,4 на сто до 4,8 трлн. йени. Това кара ръководителите на компанията да утроят очакванията си за загуба през финансовата година до 31 март от 150 на 450 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още