fallback

Путин одобри наливането на $11 млрд. в банковата система

Русия продължава да отпуска средства на икономиката, правителството настоява парите да се насочат към кредитните пазари

20:42 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Русия Владимир Путин одобри помощ от отще 400 млрд. рубли ($11 млрд.), като целта е средствата да бъдат насочени към размразяване на пазара на кредити за бизнеса и домакинствата.

Капиталовата инжекция идва като продължение на вече предоставените на банките и индустриалните компании 200 млрд. долара през миналата година. Анализаторите очакват, че чрез нея може да се стигне до увеличаване на държавния дял във втория по големина кредитор в страната – VTB Group, предава Bloomberg.

Отпускането на средства може да доведе „до увеличаване на дела на държавата“ в кредитираните финансови институции, става ясно от думите на Путин. Причината за новата намеса е състоянието на кредитния пазар, който не е достатъчно активен.

През миналата година Русия предприе кризнсо финансиране на множество компании, като изля над 200 млрд. долара в борба с най-тежката икономическа криза от 1998 година насам. Сривът в цената на петрола, заплашва страната от сериозна рецесия и се очаква да доведе до голям дефицит в бюджета, смятат руските анализатори.

200 млрд. рубли от планирания пакет от стимули ще бъде отпуснат на VTB, докато държавната банка VEB ще получи 100 млрд. рубли. Останалите 100 млрд. рубли ще бъдат отпуснати на небанкови финансови институции под формата на кредити, които ще бъдат погасявани при стабилизирането на кредитните пазари.

Най-голямата банка в Русия – OAO Sberbank, „не е забравена“, казва Путин. Централната банка, която е най-големият акционер в институцията, трябва да вземе решение дали Sberbank има нужда от осигуряване на допълнителен капитал.

Първата фаза на програмата за подпомагане на банките, която беше осъществена на по-ранен етап според Путин е била „въпрос на оцеляване“. Основният резултат от нея е бил това, че страната е избегнала кризисен шок.

По думите на Путин правителството е „позволило на участниците в икономическата активност и гражданите да се приспособят към възникналите обстоятелства“. Според премиера в страната е избегната „внезапна девалвация, понижени са данъците, а най-силно засегнатите индустрии са били подпомогнати“. Втората фаза, която започвала сега, има за цел да накара банките да „рестартират“ кредитирането към потребителите и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още