fallback

Обама: Без икономическите стимули рецесията може да е непреодолима

Американският президент оказва натиск върху Сената да приеме спасителния план на стойност над 900 млрд. долара

19:14 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама отправи предупреждение, че ако предложеният от него и администрацията му пакет за възстановяване на икономиката не бъде приет, то Америка би могла да се окаже в дълга рецесия, която да се окаже непреодолима, съобщава CNN.

В материал за Washington Post президентът заявява, че всеки ден без приемането на плана, който към момента надхвърля 900 млрд. долара, все повече американци ще губят работата, спестяванията и домовете си. Причината за натиска на президента върху Сената са острите спорове между демократите и републиканците, които не позволяват приемането на планираните мерки.

Обама обрисува изключително мрачна картина за бъдещето на икономиката, ако в Сената не предприемат мерки за приемане на пакета. „Тази рецесия може да се проточи с години. Икономиката ни ще изгуби 5 млн. работни места. Безработицата ще достигне двуцифрени измерения. Страната ни ще потъне до такава степен в кризата, че в някой момент можем да се окажем неспособни да излезем от нея“, пише президенът.

Сенаторите от средите на демократите се надяват пакетът да бъде приет най-късно утре, макар изгледите за това да избледняват все повече заради споровете относно разходната му част. Според президентът не е необходимо данъците да бъдат понижени допълнително и смята, че подходът за действие „на парче“ ще бъдат достатъчни за изход от кризата.

„Отхвърлям тези теории така, както и американците го направиха през ноември, отивайки до урните и пускайки своя глас за категорична промяна“, казва още Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още