fallback

Сомалийските пирати освободиха украинския товарен кораб „Фаина“

Похитителите са получили откуп в размер на 3,2 млн. долара

15:06 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украинският товарен кораб "Фаина", който беше отвлечен от сомалийски пирати на 25 септември 2008 г., беше освободен след намесата на тайните служби, съобщи украинското президентство, цитирано от АФП.

"На 4 февруари "Фаина" беше освободен след много трудна операция, осъществена от украинските специални служби в сътрудничество с чуждестранни специални служби. Всички членове на екипажа са добре и се намират на борда на кораба", съобщи украинският президент Виктор Юшченко в комюнике.

В момента корабът, който е охраняван от американски кораб, се готви да отплава към кенийското пристанище Момбаса, става ясно още от комюникето.

Според украинската информационна агенция Интерфакс похитителите са получили откуп в размер на 3,2 млн. долара, изплатен им вечерта в деня преди да освободят кораба. При превземането на кораба пиратите бяха поискали 20 млн. долара откуп.

Украинският кораб "Фаина", който плаваше под флага на Белиз в Кения, превозваше 33 танка T-72 и значително количество боеприпаси.

По време на превземането на "Фаина" загина руснакът Владимир Колобков, капитан на кораба.

"Дейността" на сомалийските пирати процъфтява още в средата на 90-те години на миналия век. В началото основната им плячка е била твърдата валута, но днес вече има идеологически смисъл. Пиратите кръстосват морето, дебнейки за заложници от Израел и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 05.02.09 г.
fallback
Още от Свят виж още