fallback

Арестуваха поредния финансов измамник – този път в Япония

Задържан е 75-годишен бизнесмен, причинил загуби за най-малко 1,4 млрд. долара

11:54 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Така изглеждат създадените от компанията пари, хачрени по интернет. Снимка: Mainichi

Японската полиция арестува в четвъртък 75-годишен бизнесмен, заподозрян в измама на около 37 хил. души, предаде АФП.

Излъганите хора са инвестирали в бизнеса на Казуцуги Нами, ръководител на изпадналата в несъстоятелност компания за спално бельо L&G K.K. Загубените от тях средства са най-малко 1,4 млрд. долара.

Японецът е обещавал на своите вложители 36% годишна възвръщаемост, която се оказало, че е непостижима. Компанията му дори е създала своя собствена електронна валута, за която е прогнозирала, че ще бъде хит по време на глобалната икономическа криза. Валутата била наречена „enten“, комбинация между японските думи за „йена“ и „рай“. Парите можело да бъдат използвани за покупки от няколко онлайн магазина.

Повечето от жертвите на измамната схема са по-възрастни хора, които купували най-различни продукти с новосъздадената валута – от зеленчуци до матраци - и очаквали промоционалните търгове, организирани периодично от Казуцуги Нами.

Хората са получавали по еднакви суми от въпросната валута всяка година, след като веднъж са инвестирали в компанията, като по този начин оставали с убеждението, че парите им никога няма да изчезнат, дори и да ги похарчат.

Арестът на бизнесмена става факт два месеца, след като бе задържан американския финансист Бърнард Мадоф, създал схема за измами на стойност близо 5 млрд. долара, използвайки парите на новите си вложители, за да плаща на старите.

Малко след арестуването си Нами е заявил пред журналисти, че не е направил нищо нередно. „Защо трябва да се извинявам? Аз съм най-бедната жертва. Никой не е изгубил повече от мен. Трябва да сте наясно, че високата доходност идва след големи рискове“.

Говорител на полицията е заявил, че освен Казуцуги Нами, са задържани още 20 души, заемали ръководни постове в компанията му, но официално не е потвърден размерът на извършената от тях измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още