fallback

Неуспешни сделки доведоха Deutsche Bank до рекордна тримесечна загуба

Най-голямата банка в Германия е сключила сделки, донесли загуба от 5,8 млрд. евро

10:51 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата немска банка – Deutsche Bank AG, е отчела рекордна загуба през последното тримесечие на 2008 година. Тя се дължи на губещи сделки за 5,8 млрд. долара, предприети от отдела за инвестиционно банкиране.

Цялата загуба на банката за четвъртото тримесечие възлиза на 4,8 млрд. евро, което прави 8,71 евро на акция. За сравнение, през съпоставимия период на 2007 година е била отчетена печалба от 953 млн. евро, или 1,93 евро на акция, се казва в официалното съобщение на Deutsche Bank, цитирано от Bloomberg.

Инвестиционното поделение на банката е регистрирало рекордни загуби от търговия през последното тримесечие на 2008 година заради силните спадове на борсовите индекси и слабото представяне на облигационния пазар.

Въпреки това обаче изпълнителният директор на банката Йозеф Акерман заявява, че е сигурен в това, че Deutsche Bank ще излезе в добро състояние от кризата, макар глобалната икономическа криза да поставя „значителни предизвикателства“ пред индустрията.

Планираният дивидент за 2008 година възлиза на 50 евроцента на акция, което отразява „доверието в бъдещото представяне на банката“, казва Акерман. За 2007 година дивидентът беше 4,50 евро на акция.

Цената на акциите на Deutsche Bank се е понижила с 24 на сто от началото на годината, което е свило пазарната капитализация до 12,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още