fallback

Русия сменя подхода – банковият сектор ще подкрепя икономиката

Москва няма да спасява отделни компании, а ще взима мерки за подкрепа на цялата икономика, орязват държавните разходи

10:34 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия даде сигнал за промяна в политиката си за борба с финансовата криза, индикирайки, че ще се премине от спасяване на отделни компании към подкрепа на цялата икономика чрез банковия сектор, пише FT. Този ход идва в момент, когато кредитният рейтинг на страната беше понижен от агенцията Fitch и държавните облигации са на едва две стъпки от нискокачествените емисии.

Москва планира огромни съкращения на държавни разходи в опитите да ограничи големия фискален дефицит. По този начин властите се противопоставят на избрания от САЩ и водещите държави подход към стимулиране на икономиката чрез силно увеличаване на публичния дълг.

Според анализатори плановете на Москва представляват знак, че властите губят надежда, че ще могат да се справят с кризата чрез публични разходи, а вместо това започват да признават опасността от дълга рецесия.

Новините дойдоха на фона на задълбочаващите се икономически проблеми на Русия и страните от Източна Европа. Както е известно, вчера рейтинговата агенция понижи рейтинга на руския държавен дълг и сега неговата оценка е с едва две степени над нискокачествените облигации (junk bonds).

Плановете за промяна на руската политика бяха разкрити от Игор Шувалов, който е пръв заместник министър-председател на премиера Путин. По неговите думи правителството е обсъдило вариант да позволи на ръста на БВП да падне до нула или дори по-ниско през 2009 година с цел стабилизиране на икономиката и запазване на валутните резерви.

Правителството е отхвърлило съветите на онези икономисти, които са се изказали за използване на резервите за финансиране на бюджетен дефицит в размер на 10 на сто от БВП с цел насърчаване на растежа, е заявил Шувалов на закрита среща с инвеститори. На нея е станало ясно още, че властите са готови да инвестират „няколко процентни пункта от БВП“ за засилване на банковия сектор, покривайки „евентуални бъдещи загуби“ и консолидация, която да сведе броя на институциите от 1 100 до около 500.

Шувалов е дал да се разбере още, че някои от ключовите индустриални компании ще позволят да се ползват с приоритет. Сред тях са представителите на военната индустрия, газовият монополист Газпром, компаниите от сектора на енергетиката и държавните железници. Този фокус е далеч по-ограничен от обявените по-рано 295 индустриални компании, които трябваше да се ползват от държавна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още