fallback

Обама планира таван за възнагражденията в компаниите, които получават помощ

Общественото недоволство от бонусите на Wall Street расте от октомври, когато бе обявен спасителният план за финансовата система

10:47 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът Барак Обама ще обяви днес налагането на таван от 500 хил. долара за възнагражденията на топ висшите ръководители на компаниите, които в бъдеще ще получават значителна помощ от държавата, съобщи Bloomberg.

Всякакво допълнително възнаграждение ще трябва да бъде в акции с ограничени права, които ще може да бъдат прехвърлени, след като парите на данъкоплатците бъдат върнати, е завяил пожелал анонимност представител на администрацията.

Новите правила ще наложат по-голяма прозрачност по отношение на използването на корпоративни самолети, празнични партита и други, както и на големите възнаграждения, предлагани на изпълнителните директори, когато напускат дадена компания.

Общественото недоволство от възнагражденията на висшето ръководство на компаниите расте от октомври, когато Конгресът прие плана за спасяване на финансовата система на стойност 700 млрд. долара. Напрежението се нагнети още повече от данните за бонуси в размер на 18,4 млрд. долара за 2008 г. за шефове и служители на Wall Street.

Новите правила няма да се отнасят за компании, които вече са получили помощ от държавата, но въпросните компании ще трябва да се съгласят със стриктно наблюдение и контрол.

Атаките срещу заплащането на висшите ръководители предизвикаха и ответна реакция. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън заяви тази седмица, че е погрешно политиците да критикуват заплащанията на Wall Street, без да правят разлика с компаниите, в които възнагражденията са пропорционални на представянето. За миналата година заплатата на Даймън е била 1 млн. долара и той се е отказал от бонус.

Усилията за ограничаване на заплащането може да „рикошират“, смята Скот Майнърд, главен изпълнителен директор на Guggenheim Partners Asset Management.

Мерките на Обама са „твърде сурови и своеволни и не взимат предвид принципите на свободния пазар”, коментира Майнърд. „Компаниите, които се нуждаят от най-талантливите служители, за да се справят с проблемите си, няма да имат възможност да им плащат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още