fallback

ЕС и Канада: САЩ играят опасна игра, която може да върне протекционизма

Призивите „купувайте американското“ водят до безпокойство за основните търговски партньори

11:04 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз и Канада изразиха недоволство от предложената като част от спасителните планове на САЩ мярка да се потребяват предимно американски стоки. Това поражда притеснения, че Америка залита към протекционизъм, което би било разрушително за международната търговия.

Въпросната мярка призовава към избирането на американски продукти и гарантирането, че в проектите, спонсорирани от плана, всички вложени материали – желязо, стомана и други компоненти, имат американски произход, предава ВВС.

Според представителя на ЕС във Вашингтон Джон Брътън ако подобна мярка бъде одобрена, това ще създаде „опасен прецедент“. Приемането на такива клаузи би могло да доведе до срив на глобалното доверие между държавите. „Ако станем свидетели на поредица от протекционистки мерки, то възможността САЩ да бъде истински глобален лидер се излага на риск“, смята Брътън.

Подобно е мнението и на Канада, чийто посланик в САЩ Майкъл Уилсън е изпратил писмо до Сената, в което се казва, че приемането на частта „купувай американското“ във финалния вариант на плана за подпомагане на икономиките би създало негативен прецедент с глобален отзвук.

„САЩ ще изгубят моралната власт да оказват натиск върху другите да не прилагат протекционистки мерки“, казва Уилсън.

Въпросният план все още не е получил одобрението на Сената, като се очаква дискусиите да се състоят тази седмица. Официалната позиция на Белия дом е, че клаузата „купувай американското“ се преразглежда, макар преди седмица вицепрезидентът Джон Байдън да обяви, че е легитимно и правилно във финалния вариант на проекта да има известна част от въпросния раздел, пише още ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още