fallback

ВР с първа тримесечна загуба от седем години

Втората по големина петролна компания в Европа е изгубила 3,3 млрд. долара заради резкия спад в цената на черното злато

10:08 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролният гигант ВР е отчел загуба от 3,3 млрд. долара през последното тримесечие на 2008 година, след като през съпоставимия период на 2007 г. е била отчетена печалба от 4,4 млрд. долара. Подобна загуба се наблюдава за пръв път през последните седем години, съобщава Bloomberg.

Ако бъдат извадени еднократните ефекти и оценката на запасите, то компанията отчита печалба от 2,6 млрд. долара, става ясно от официално съобщение на ръководителите на ВР. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 3 млрд. долара.

Сред основните причини за слабите резултати от компанията посочват острия спад в цената на петрола през последното тримесечие на миналата година. То доведе до загуба и за най-големия конкурент на ВР – Royal Dutch Shell, които изгубиха 2,81 млрд. долара за последните три месеца на 2008 година.

За разлика от тях американският гигант Exxon Mobil отчете тримесечна печалба от 7,82 млрд. долара благодарение на изненадващо добри резултати от рафинираща дейност в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още