fallback

Разнопосочен завършек на сесията в САЩ, ръст на технологичните акции

Индустриалните и финансовите книжа отново отбелязаха спадове поради несигурността за привличане на финансиране

23:40 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции започнаха новия месец на разнопосочни нива, като интересът на инвеститорите беше фокусиран върху технологичните книжа, благодарение на което Nasdaq Composite се повиши с над 1% до 1494,43 пункта. Dow Jones Industrial Average обаче падна с 1,8% до 8000,86 пункта, а S&P 500 загуби незначителна част от стойността си до 825,43 пункта.

Инвеститорите продължават да бъдат повлияни от приключилия рекордно слаб за борсовата търговия месец януари, от лошите икономически данни, поредицата разочароващи финансови резултати на търгуваните компании и обявяваните непрестанно планове за съкращения.

Оптимизъм бе показан само по отношение на акциите от технологичния сектор, където фирмите са по-малко зависими от възможностите за финансиране в сравнение с индустриалните и финансовите компании, които и в понеделник губеха от стойността си.

Пазарите остават в очакване на подробности около последния план на финансовото министерство за спасяване на банковия сектор, които ще бъдат разкрити през следващата седмица. Преди появата на новини за новите усилия за подкрепа на банките много корпорации отказват да отпускат финансиране поради това, че не са наясно дали поредният възстановителен план ще помогне на балансите им.

Акциите на Bank of America паднаха с близо 9%, силен спад отбелязаха и книжата на индустриални групи като Boeing, 3M и General Electric.

Излизащите икономически данни в страната не подобряват много положението и само докладът за производствения сектор може да се сметне за положителен поради това, че през януари индикаторът се е оттласнал от дъното. Той обаче продължава да бъде на доста ниски нива.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още