fallback

Франция разкри подробности около икономическия пакет от стимули

Правителството планира да стартира в рамките на следващите две години проекти, които са били планирани за следващите пет до десет години

17:05 | 02.02.09 г.

Френският премиер Франсоа Фийон разкри днес серия от мерки на стойност 26 млрд. евро, които имат за цел да съживят икономиката на страната, съобщи AP.

В изказване след съвещание на министрите Фийон е казал, че правителството ще реагира на глобалната икономическа криза, като стартира в рамките на следващите две години проекти, които са били планирани за следващите пет до десет години. Той призова за „спешна национална мобилизация“ по 1 000 проекта в цялата страна.

Планът предвижда инвестиции от 4 млрд. евро от страна на държавните компании в енергетика, железопътен транспорт и пощенските услуги и 11 млрд. евро преки инвестиции на правителството. Други 11 млрд. евро ще бъдат инжектирани в икономиката чрез данъчни облекчения.

Предвижда се 1,9 млрд. евро от инвестициите да бъдат насочени към строителство и реновиране на жилища, а 870 млн. евро за транспортни проекти. Планът предвижда също и инвестиции от 713 млн. евро в системата за висше образование.

Държавата ще инвестира също 80 млн. евро за реновиране на затвори и съдилища, както и 220 млн. евро в нови проекти във военни бази. Други 100 млн. евро ще бъдат вложени в исторически забележителности в страната като реновиране на катедралата „Парижката Света Богородица“.

По-рано днес финансовият министър на страната Кристин Лагард каза, че Франция ще влезе в рецесия „в един момент“. Според Лагард пакетът от стимули няма да е достатъчен, за да компенсира влиянието на глобалното забавяне тази година. „Бих била много изненадана, ако имаме положителен икономически ръст през 2009“, е казала тя, цитирана от BBC.

От Международния валутен фонд прогнозираха свиване на френската икономика от 1,9% тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още