fallback

Британският бизнес губи 1,2 млрд. паунда заради снежната буря

Обилните валежи не позволяват на 20% от работната сила в страната да стигне до работните си места

15:20 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британските организации вече започнаха да изчисляват загубите от силния снеговалеж, който блокира това денонощие голяма част от Острова. По оценки на Федерацията на малкия бизнес (FSB) във Великобритания фирмите ще понесат загуба от поне 1,2 млрд. лири, тъй като 20 на сто (6,4 млн. души) от работещите не могат да стигнат до работните си места, предава ВВС.

Югоизточна Англия е затисната от най-големите снеговалежи за последните 18 години, в резултат на което автобусите са спрени от движение, а летище Хийтроу е затворено.

Това кара анализатора Стивън Аламбритис от FSB да очаква загуби от 1,2 млрд. лири, но можело да се стигне и до по-големи щети. Според него има и странични ефекти в резултат на това, че например „хората не си купуват сандвичи за обяд, не си взимат кафе или вестник“.

По оценки на Центъра за икономически и бизнес изследвания ежедневният брутен продукт на страната е около 4,5 млрд. лири. „Това ще рече, че ако 20 на сто от населението има нулева продуктивност, то ще има загуба от 900 млн. лири“, казва изпълнителният директор на организацията Дъглас МакУилиямс.

Според специалиста заради забавянията на плащанията, причинени от снеговалежа, би могло да се стигне до нови фалити в страната.

Освен това днес на борсата в Лондон търговската активност е доста ниска. Акциите на транспортните компании бележат понижения, допълва ВВС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още