fallback

Бюджетен дефицит от 16,2 млрд. долара за 2008 година в Китай

Премиерът на страната вижда подобрение в икономиката през последните дни на миналата година

13:56 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай отчита бюджетен дефицит от 111 млрд. юана (16,2 млрд. долара) през 2008 година, става ясно от съобщение на уеб-сайта на финансовото министерство на страната, цитирано от NBC. Това се случва за пръв път от 2006 година досега и се дължи на спада в доходите от данъци, който е бил особено силен през третото тримесечие на годината.

През 2007 година статистиката отчете бюджетен излишък в размер на 0,7 на сто от брутния вътрешен продукт.

Правителствените разходи за 2008 година са възлезли на 6,24 трлн. юана, което е повишение от 25,4 на сто спрямо предходната година. Размерът на разходите се е оказал с около 22,5 на сто по-висок от първоначалните намерения, като основната причина за това е силното земетресение в Съчуан през май миналата година.

Същевременно приходите от данъци са се увеличили с 19,5 на сто до 6,13 трлн. юана.

Анализаторите на Standard Chartered прогнозират, че тази година Китай ще реализира бюджетен дефицит от 2,7 на сто от БВП, а през 2010 година съотношението ще бъде дори по-голямо.

Главна роля за това ще окажат плановете на правителството за стимулиране на икономиката заради тежките предизвикателства на глобалната криза. През уикенда премиерът на страната заяви, че в Китай се е наблюдавало подобрение на икономиката в последните дни на декември, но въпреки това намекна, че вероятно ще станем свидетели на нови пакети от мерки.

В Китай вече беше одобрен план на стойност 4 трлн. юана, които да бъдат влети в икономиката като данъчни отстъпки и инвестиции за строеж на инфраструктурни обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още