fallback

Ryanair с по-малка загуба от прогнозите, очаква да е на печалба за годината

Подобряването на прогнозата за резултатите е възможно благодарение на спада в цената на петрола, който компанията е хеджирала

11:57 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландската нискобюджетна авиокомпания Ryanair отчете загуба за третото си фискално тримесечие, но завиши прогнозата си за цялата година, като вече очаква печалба, а не нулев финансов резултат, благодарение на по-ниските цени на горивата, съобщи Ройтерс.

Компанията има коригирана чиста загуба от 101,5 млн. евро за трите месеца до края на декември спрямо печалба от 35 млн. евро година по-рано и при прогнозирана загуба от 106,8 млн. евро.

За четвъртото си тримесечие Ryanair вече очаква по-малка загуба заради поевтиняването на горивата. Това позволява на превозвача да увеличи прогнозата си за цялата финансова година до печалба в рамките на между 50 млн. и 80 млн. евро при предишни очаквания за нулев резултат.

„Спадът с 38 на сто в цената на петрола, който ние бяхме хеджирали, ще осигури на Ryanair връщане към значителна доходност следващата година, когато много от нашите конкуренти ще отчитат загуби“, се казва в изявлението на Ryanair.

Компанията очаква цените на билетите да паднат с над 10 на сто следващата година или дори с повече, ако рецесията се задълбочи.

„Колкото по-дълга и по-дълбока е тази рецесия, толкова по-добре за производители с най-ниски разходи във всички сектори“, коментира изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри.

Ryanair ще отчете значителен ръст на трафика и печалбата през идващата година, тъй като рецесията принуждава милиони пътници да се фокусират върху цените, заявява той, давайки за пример други компании с ниски разходи като Lidl, Aldi, Ikea и McDonalds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още