fallback

Южна Корея с рекорден спад на износа, производството на Китай пада

Поредната порция негативни новини този път идва от Азия, където рецесията настъпва все по-силно

10:43 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Негативните новини за състоянието на световната икономика продължават и през новата седмица. Днес те дойдоха от Южна Корея, където износът е регистрирал рекорден спад, както и от Китай, чието производство отново се свива.

През януари в Южна Корея е отчетен спад на износа от 32,8 на сто на годишна база, съобщават властите. Това е най-големият срив от стартирането на тази статистика през 1957 година. Понижението е почти двойно по-голямо от отчетеното за декември и вещае още негативни новини, тъй като е първият основен икономически показател за старта на новата година.

В същото време в Китай отчитат шести пореден месец на спад на производството. Индексът на поръчките на мениджърите (еквивалент на европейския PMI индекс) се повишава с 1 пункт спрямо декември до сезонно коригирана стойност от 42,2 пункта, но това не дава поводи за оптимизъм, тъй като нива под 50 пункта се считат за свиване на производството.

Днешните данни засилват негативния сентимент относно състоянието на азиатската икономика. Япония и Хонконг вече се намират в рецесия, докато Тайван, Южна Корея и Австралия се доближават все по-близо до нея, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още