fallback

Пазарите уплашени от намеренията за още 10 години управление на Уго Чавес

Венецуелският президент предложи референдум за удължаване на мандата си с поне още десетилетие, цената на държавните облигации падна рязко

09:46 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в икономиката на Венецуела приеха негативно желанието на президента на страната Уго Чавес да организира референдум, който да му позволи да остане поне още десет години начело на страната. Желанието на лидера доведе до поевтиняване на държавните облигации и смут на пазарите заради несигурността за чуждите капитали при неговото управление.

Правителствените облигации на Венецуела отбелязват най-голям спад в цената си в района на Латинска Америка от декември досега, след като Чавес започна да прокарва идеята за свикване на референдум за отменяне на ограниченията в президентския мандат, което да му позволи да остане начело на страната поне до 2019 година, предава Bloomberg.

В резултат на идеите на Чавес доходността на правителствените облигации, деноминирани в долари, се е увеличила до 17,37 процентни пункта над тази, предлагана от американските държавни ценни книжа. Преди десет години, когато Чавес е застанал на пост си, тази разлика е била 14,74 процентни пункта, става ясно от данни на JPMorgan Chase.

Комбинацията от политическата стратегия на Чавес и сривът с над 70 на сто в цената на петрола спрямо рекорда му от миналата година увеличават притесненията на инвеститорите относно способността на страната да изплати държавния дълг, който възлиза на 46 млрд. долара. Повод за това дава силното увеличаване на публичните разходи до 36 на сто от брутния вътрешен продукт през 2007 година, след като през 1998 година този процент е бил доста по-нисък – 23 на сто.

Предложението за отпадане на ограничението за президентския мандат е подкрепено от 51 на сто от венецуелците, като 48 на сто му се противопоставят, показват данни от последното проучване, проведено от организацията Datanalisis. В анкетата са участвали 1 300 души, а вероятността за грешка е 2,73 процентни пункта. Изходът от референдума още не е сигурен, тъй като през 2007 година Чавес не получи одобрение от обществото за увеличаване на правомощията си.

Настоящият мандат на Уго Чавес изтича през 2013 година. Това кара президентът на страната да е доста активен в пропагандата си, като отскоро той е започнал да списва колонка във вестник, озаглавена „Редовете на Чавес“.

През последните два месеца цената на венецуелските правителствени облигации в долари е паднала с 4 на сто, което е най-слабото представяне в района на Латинска Америка. Така правителствена облигация с падеж през 2027 година струва 50,75 цента за един долар номинал, след като през септември цената е била 93 цента за долар номинал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още