fallback

Цената на петрола стабилна след форума в Давос

Голямото събитие в Швейцария приключи без идеи за решаване на проблемите на глобалната икономическа криза

08:47 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът започна новата седмица стабилно, като котировките се движат с минимални отклонения от петъчните си нива. До по-голяма активност на пазарите не водят нито новите заплахи на ОПЕК, че производството ще бъде намалено, нито очакванията за стачка в някои американски рафинерии.

Влияние върху котировките не оказа и приключилият вчера икономически форум в Давос, който завърши без да бъдат отправени конкретни предложения за преодоляване на глобалната икономическа криза. Като цяло участниците в събитието се обединиха около идеята, че светът се нуждае от по-сериозна регулация на финансовата система, но никой не се нае да представи цялостна идея как да стане това.

През уикенда в САЩ стана ясно, че една от основните синдикални организации в страната – United Steelworkers - все още не е получила предложения за подновяване на договорите на около 30 хил. от своите членове. Поради тази причина от организацията заплашват със стачка, която би могла да засегне 8,7 на сто от капацитета на американската рафинираща индустрия, пише Bloomberg.

В същото време президентът на Венецуела Уго Чавес, чиято страна е шестият по големина производител на петрол в рамките на ОПЕК, заяви, че би подкрепил ново понижение на доставките с цел повишаване на цените на черното злато.

Нито едно от тези събития не оказва значително влияние върху пазарите до този момент. По време на азиатската търговска сесия петролните контракти с доставка през март понижават цената си с 14 цента спрямо петъчното си затваряне в Ню Йорк и се котират по 41,54 долара за барел.

На лондонската борса пък барел Брент струва 45,95 долара, което е с минималните 0,15 на сто повече от петък. Тогава Брентът повиши цената си с 1,1 на сто до 45,88 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още