fallback

Кризата не влияе на италианската мафия – приходите й скачат с 40% през 2008

Трафикът на наркотици остава основният източник на приходи, като е донесъл на италианската мафия около 59 млрд. долара

19:36 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите на италианската мафия са скочили с 40 на сто миналата година, превръщайки организираната престъпност в бизнес No.1 в страната, пише в годишния доклад на организацията Eurispes, цитиран от Bloomberg.

Продажбите са нараснали до 130 млрд. евро спрямо 90 млрд. евро през 2007 г., според данните на Eurispes и SOS Impresa – асоциация на бизнесмени за протест срещу изнудването. Трафикът на наркотици остава основният източник на приходи, като е донесъл на италианската мафия около 59 млрд. долара, а от търговията с оръжия те са спечелили 5,8 млрд. евро.

Според Роберто Савиано, автор на книга за шефовете на престъпната организация Камора, проучванията показват, че кризата никога не засяга криминалния пазар “Убеден съм, че тази криза носи огромни облаги за престъпните синдикати“, казва той.

Организираната престъпност източва 92 млрд. евро, или около 6 на сто от БВП на Италия, от бизнеса в страната годишно чрез различни форми на изнудване, по оценка на Eurispes.

Италианските власти са конфискували активи на стойност 5,2 млрд. евро от престъпните групи миналата година, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още