fallback

В Япония откриха повече злато в отпадъци, отколкото в някои големи мини

Преработвателна фабрика в страната е регистрирала по-голям добив на злато от утайки, отколкото някои от най-добрите мини в света

18:28 | 30.01.09 г.

Бедната на ресурси Япония откри нов източник на природни богатства - отпадъците и мръсните води в канализацията, съобщава Ройтерс.  Преработвателна фабрика в централна Япония е регистрирала по-голям добив на злато от утайки, отколкото в някои от най-добрите мини в света.

Фабриката в Сува наскоро е регистрирала 1890 грама злато в един тон пепел от изгорена утайка. Това е далеч по-високо съдържание на злато в сравнение в японската мина "Хишикари", която е една от водещите в света. Там процентът на злато е 20-40 грама на един тон руда.

Представител на префектура Нагано заяви, че високият процент вероятно е заради големия брой производители на прецизни уреди в района, които използват жълтия метал.

Префектурата очаква да получи 5 млн. йени (около 55 хил. долара) от златото, като се изключат разходите. До края на финансовата година в края на март се очаква да е спечелила 15 млн. йени от златото, получено от утайките, като сумата зависи от движението в цената на златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още