fallback

HSBC: Финансовите правила влошават кризата

Правилата за капиталова адекватност и счетоводно отчитане по справедлива стойност са били „добронамерени“, но се оказват неадекватни, смята Стивън Грийн, председател на Борда на HSBC

16:14 | 30.01.09 г.

Председателят на Борда на директорите на банката HSBC Стивън Грийн заяви, че настоящите финансови правила трябва да бъдат „фундаментално ревизирани“, тъй като те са довели до задълбочаване на финансовата криза, предава BBC.

Правила като регулациите за капиталова адекватност и счетоводното отчитане по справедлива стойност са били „добронамерени“, но се оказват неадекватни, казва Грийн.

Според някои тези правила насърчават банките да увеличават капитала си вместо да предоставят кредити на клиентите си.

HSBC е една от малкото големи банки, които не са изпитали нужда да молят за правителствен заем.

„Ние наистина виждаме стойност в нашето предложение предвид това, че сме независима, международна банка“, казва Грийн в интервю за Ройтерс по време на икономическия форум в Давос.

Принципът на справедливата стойност при счетоводното отчитане се използва, за да се определи стойността на активи, чиято пазарна цена не може да бъде определена. Правилата за капиталова адекватност пък определят нивото на капитал, което се изисква банките и финансовите институции да поддържат.

„Отчитането по справедлива стойност е допринесло за значителна волатилност на резултатите, само част от която е икономическа, а режимът за капиталова адекватност е наложил високи капиталови изисквания над много банки в момент, когато потребителите се нуждаят от тяхната гъвкавост при кредитирането“, казва Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още