fallback

Румъния води разговори с ЕК за потенциален спасителен заем

Още няма официално искане за помощ, обсъжда се възможност за подпомагане с 6-7 млрд. евро

10:18 | 30.01.09 г.

Румъния е започнала разговори с Европейската комисия (ЕК) за потенциален спасителен заем, с който да подкрепи бюджета си в опит да предотврати финансова криза заради разхлабената фискална политика в миналото и рязкото икономическо забавяне, съобщава Ройтерс.

Много икономисти предупреждават, че новата членка на Европейския съюз може да се окаже следващата на опашката за финансова помощ след няколко страни от Източна Европа. Заплахата от рецесия и разточителните разходи на предишното правителство принудиха новата коалиция в Букурещ да ограничи драстично държавните разходи, но строгото планиране на бюджета може да не бъде достатъчно да се запуши огромният търговски дефицит на страната, смятат те.

Делегация на ЕС е посетила Букурещ тази седмица, успоредно с редовна мисия на Международния валутен фонд, като разговорите за помощ от ЕС са били вероятни, след като президентът на страната Траян Бъсеску каза тази седмица, че може да има нужда от заем, отбелязва агенцията.

„Мисия от експерти на Комисията е в Букурещ. Те ще обсъдят макроикономическата стабилност и вероятно ще обсъдят възможността да се даде финансова подкрепа на Румъния“, е казал пред Ройтерс Николае Иду, ръководител на делегацията на ЕС в Букурещ.

„Президентът Бъсеску ... е обсъдил (с Европейската комисия) възможността да се получи европейска финансова помощ в размер на 6-7 млрд. евро. Началото на тази дискусия вече е поставено“.

От ЕК, както и от МВФ, са казали, че не са получили официално искане от Букурещ относно възможността за отпускане на помощ.

„Няма да коментираме допълнително темата на този етап“, са заявили от Комисията в съобщение след края на мисията на ЕС.

Същевременно премиерът на страната Емил Бок е потвърдил, че правителството му полага усилия, за да финансира тазгодишния дефицит и не може да бъде изключена вероятността за искане на помощ от МВФ или ЕС. „Имаме много решения, включително ЕС и МВФ. В един момент ще вземем решение“, е казал Бок по време на брифинг за медиите след съвещание на кабинета.

Според дипломати възможно е Брюксел да настоява всеки потенциален заем от ЕС да бъде част от съвместен план с МВФ заради опасения за способността на Румъния да контролира строго бюджета.

Новото правителство в Букурещ, което е на власт от ноември, засега обаче не е склонно да иска помощ от МВФ. Тази седмица Бъсеску заяви, че може да се противопостави на това, вероятно заради опасения от строги условия, които фондът може да наложи.

От МВФ казват, че спасителен план не влиза в дневния ред на мисията им тази седмица.

Кабинетът на Бок одобри в четвъртък плана за бюджета за 2009, като обеща да намали дефицита до 2% от БВП от около 5% миналата година и да замрази ръста на заплатите в обществения сектор далеч под исканията на профсъюзите.

Фискалните планове тепърва предстои да получат подкрепата на работническите групи, като има заплаха за възникване на протести заради ръста на безработицата покрай свиването на производството и масовите съкращения.

Засега в Румъния не е имало масови протести, за разлика от България, където по-рано този месец имаше размирици заради недоволството от управляващите, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още