fallback

Сорос: Парадигмата на финансовата система е грешна

Печалбите в условията на кризата са възможни, но според специалиста самото запазване на състоянието би било предимство

21:14 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парадигмата на досегашната финансова система е грешна, смята един от най-влиятелните инвеститори в света Джордж Сорос. В интервю за CNN, дадено по време на икономическия форум в Давос, милиардерът изказва мнение, че корените на настоящата криза се крият в самата финансова система.

„Това не е някакъв външен за системата шок като например създаването или премахването на петролен картел или нещо подобно“, заявява специалистът.

Според Сорос при преобладаващите представи за пазара има нещо тотално и фундаментално сбъркано и това е, че пазарите стоят в равновесно състояние, нарушенията идват отвън и отклоненията са случайни.

„Това е грешно, защото пазарите имат настроения, те винаги оценяват грешно активите и понякога по различен начин неправилното оценяване на активите може да повлияе върху или да промени фундаментите, които цените трябва реално да отразяват“, заявява милиардерът.

Мнението на Сорос е, че между погрешното оценяване и реалната икономика има взаимна връзка „и тази връзка предопределя елемент на несигурност, който трудно може да бъде контролиран“.

Затова според Сорос може да се каже, че цялата парадигма, на която е базирана световната финансова система е грешна. „Това е и причината за колапса на системата“, казва милиардерът.

Сорос признава, че настоящата пазарна ситуация предоставя шанс за печалби, но предупреждава, че постигането им не е лесно. Според него в момента на пазара има огромни дисбаланси, които пораждат големи възможности. Паралелно с това обаче Сорос смята, че колебанията на цените са огромни, тъй като несигурността е много голяма. „Затова трябва да си много бърз и находчив, за да успееш да откриеш възможностите“, съветва специалистът.

„Като цяло според мен много, много малко хора могат да извлекат полза от това. За мнозинството това е период на разрушаване на благосъстоянието. Ако успеете да запазите своето благосъстояние, тогава вие сте спечелили предимство в кризата“, завършва милиардерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още