fallback

Първи спад на европейските индекси от четири дни

Спадовете на основните пазари се задълбочиха след поредицата лоши новини от САЩ

19:32 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Европа се оцветиха в червено в днешната сесия, като настроенията се определяха основно от негативните новини от отчетите на големите компании и поредните разочарования, които поднесе американската икономика.

След новината, че продажбите на нови жилища в САЩ са отбелязали рекорден спад, поръчките на дълготрайни стоки са се свили, а безработните отново са увеличили своя брой, индексите на Стария континент задълбочиха пониженията си. За негативния сентимент повлия и старта на търговията на борсата в Ню Йорк, който днесе понижения на основните индекси.

В резултат регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 отбеляза спад от 1,8 на сто до 190,81 пункта, регистрирайки първо понижение за последните четири дни. От началото на годината бенчмаркът се движи с отстъпление от 3,8 на сто, след като за цялата 2008 година се понижи с 46 на сто.

Във Великобритания основният индекс FTSE 100 се смъкна с 2,5 на сто до 4 190 пункта. Едва 12 от включените в показателя компании регистрираха ръст, като най-силно повишение отбелязаха акциите на минната компания Xsatra (3,6 на сто) и туристическата Thomas Cook Group, чиято пазарна капитализация нарасна с 2,7 на сто.

На борсата във Франкфурт днес едва четири от сините чипове, попадащи в DAX повишиха пазарната си оценкта. Най-силно поскъпнаха акциите на BASF – с 3,1 на сто. Самият бенчмарк заличи 2 на сто от стойността си до 4 428 пункта. Сред най-слабо представилите се комании бяха Deutsche Bank и Volkswagen, чиито акции поевтиняха съответно с 6,3 и 4,7 на сто.

Спад се наблюдаваше още във Франция, където САС 40 изгуби 2,2 на сто, Испания и Швеция, чиито основни индекси паднаха съответно с 2,6 и 3,6 на сто, както и в Швейцария, където понижението на SMI възлезе на 2,7 на сто.

Негативни като цяло бяха и настроенията на пазарите в Централна и Източна Европа. В Полша WIG 20 се смъкна с 0,7 на сто, толкова загуби и чешкият индекс PX50. Загубата за основния унгарски бенчмарк BUX възлезе на 1,5 на сто, докато в Турция ISE 100 се смъкна с 1,3 на сто.

Едно от най-големите понижения за деня беше дело на руския индекс RTS, който понижи стойността си с 2,9 на сто до 530,70 пункта. Главна роля за това изигра новината, че централната банка е похарчила още 10 млрд. долара от валутните резерви на страната в опит да стабилизира курса на рублата.

На обратния полюс остана Румъния, където ВЕТ успя да регистрира ръст от 2,5 на сто до 2 341 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още