fallback

САЩ обсъждат допълнително финансиране до 2 трлн. долара за банките

Администрацията на Барак Обама може да обяви новия си план в рамките на няколко дни

15:49 | 29.01.09 г.

Представители на американското правителство обсъждат отпускането на допълнително финансиране за банковата система на стойност от 1 до 2 трлн. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Според изданието администрацията на Барак Обама може да обяви новия си план в рамките на няколко дни, но все още не е определила окончателната форма на новото предложение и детайлите може да бъдат променени.

Администрацията също така търси по-ефективни начини за наливане на пари в банковата система и обмисля купуването на обикновени акции в банките, се казва във вестника.

Говорител на финансовото министерство заявява, че налице са много възможности, но все още няма крайни решения във връзка с предложението, което се описва като „всеобхватен план“. „Президентът ясно заяви, че ще направи всичко възможно, за да стабилизира финансовата ни система, така че да се възобнови кредитирането към семейства и компании,“ казва говорителят на министерството.

Друг вариант, който се обмисля за инжектиране на средства в банките, е правителството да купи конвертируеми облигации, по които ще получава лихва, но съдържат възможност за превръщане в обикновени акции на по-късен етап.

По оценка на анализатора Саймън Джонсън спасяването на банковата система може да струва общо до 4 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още