fallback

Експерти: Цената на петрола трябва да е 60-80 долара за барел

Представители на ОПЕК и големите компании от сектора предупреждават, че при по-ниски цени новите инвестиции не са рентабилни

15:05 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола трябва да се повиши до нива между 60 и 80 долара за барел, за да може да продължат инвестициите в сектора, заявиха представители на ОПЕК и някои от най-големите играчи в бранша по време на икономическия форум в Давос, предава ВВС.

Икономическата криза е довела до „опасно разрушаване на търсенето“, смята генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдула ел Бадри. Според него ОПЕК ще прибегне до ново понижение на производството, ако цените не започнат да се повишават.

Шефът на BP Тони Хейуърд пък е на мнение, че цени в рейнджа 60-80 долара за барел биха задоволили нуждите на ОПЕК и в същото време биха били достатъчни като стимул за продължаване на инвестициите в трудни за експлоатация проекти.

Енергийната индустрия би трябвало да направи инвестиции за 25 трлн. долара през следващите 20 години, показват анализите на Хейуърд. Затова „цената на петрола трябва да бъде достатъчно висока, за да мотивира продължаване на инвестициите“, смята специалистът.

„Когато икономиката тръгне нагоре, търсенето ще нарасне много бързо и за кратко време ще изпаднем в проблеми с предлагането“, каза още Хейуърд. Мнението му беше подкрепено и от Бадри, според когото „цена от 50 долара за барел не позволява инвестициите. Ако не инвестираме сега, то ще запазим проблема за след три години, когато търсенето ще нарасне“, каза още представителят на ОПЕК.

С предложения от Хейуърд ценови рейндж съгласие изрази и изпълнителният директор на френския гигант EDF Пиер Гадоне. Според него обаче инвестициите трябва да продължат въпреки икономическия спад и ниските цени. „Ако инвестираме, го правим за десетилетия напред. Можем да инвестираме сега с дългосрочна перспектива, тъй като енергийният сектор няма нищо общо с настоящия икономически спад“.

„Знаем, че икономиката отново ще тръгне нагоре – било то след месеци или години, затова трябва да инвестираме сега“, заявява още Гадоне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още