fallback

Нов ръст за борсите в Азия, повишение от близо 5% в Хонконг

Новата година по Лунния календар стартира силно за хонконгската борса, търговията не е подновена единствено в Китай и Тайван

11:36 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азия отбелязаха трети пореден ръст днес, водени от банките и представителите на добивната промишленост. Повод за оптимизъм дадоха очакванията, че САЩ ще вземат нови мерки за преодоляване на икономическата криза. Вчера долната камара на американския парламент одобри план от мерки за близо 820 млрд. долара, а Федералният резерв обяви готовност за изкупуване на държавни облигации с цел повишаване на ликвидността.

В резултат на позитивните настроения регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,4 на сто до 84,67 пункта рази сутрин, регистрирайки трети пореден ръст. Въпреки това показателят остава с 5,5 на сто под нивото си от края на 2008 година. Днес в региона работеха почти всички пазари, като затворени заради посрещането на Лунната нова година останаха единствено борсите в Китай и Тайван.

На борсата в Токио днес основният индекс Nikkei 225 се повиши с 1,8 на сто до 8 251,24 пункта. Ръстът е трети поред, което е най-продължителната позитивна серия от 7 януари досега. Оптимизмът в страната бе породен основно от заявената готовност на САЩ за нови действия за „отключване“ на кредитните пазари, съобщава Bloomberg.

В Хонконг борсата отвори врати за пръв път тази седмица, след като празненствата по случай новата година свършиха. Основният индекс Hang Seng стартира годината на Бика с впечатляващ ръст от 4,6 на сто до 13 154,43 пункта, което е най-голямото му повишение от 10 декември насам.

На борсата в Южна Корея Kospi добави 0,7 на сто до 1 166,56 пункта, а в Австралия и Нова Зеландия основните борсови индекси се повишиха съответно с 0,9 и 0,8 на сто.

Към момента в Индонезия търговията се движи с ръст на основния индекс Jakarta Composite от 0,6 на сто до 1 329,82 пункта, в Тайланд и Индия се наблюдават минимални повишения от съответно 0,3 на сто за SET и 0,2 на сто за Sensex 30, докато в Сингапур Straits Times е без промяна при 1 765,97 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още