fallback

„Аферата Мадоф“ струва на Wells Fargo 300 млн. долара

Много от клиентите на банката, инвестирали в схемата на Мадоф, не са в състояние да изплащат задълженията си

20:04 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската банка Wells Fargo е отписала вземания на стойност 294 млн. долара, тъй като финансовата пирамида на бившия шеф на Nasdaq Бърнард Мадоф е довела до банкрут много от клиентите на банката и те не са в състояние да изплащат задълженията си, съобщава финансовият директор на компанията Хауърд Аткинс, цитиран от Bloomberg.

„Това не са наши експозиции към фонда на Мадоф. Това са експозиции към клиенти, които са инвестирали в този фонд. Това са хора, които са били сравнително богати, а сега нямат никакви пари“, пояснява Аткинс, без да уточнява за колко души точно става въпрос.

Днес Wells Fargo публикува финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на миналата година. Банката обяви загуба от 2,55 млрд. долара, която включва и проблемния ипотечен портфейл на придобитата през миналата година Wachovia Corp. Загубата, която се дължи на фонда на Мадоф възлиза на около 5 цента на акция от общия отрицателен финансов резултат на стойност 79 цента на акция, обявен от Wells Fargo.

Бърнард Мадоф бе арестуван на 11 декември по обвинение в измама с ценни книжа на стойност 50 млрд. долара. Финансистът е организирал класическа „Понци-схема“, при която се предлага необичайно висока възвръщаемост, като на по-ранните инвеститори се плаща с пари от привлечените по-късно.

Сред инвеститорите във фонда на Мадоф са фигурирали банки, хедж фондове, благотворителни дружества , университети и частни лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още