fallback

Шестима арестувани за борсова измама на стойност 600 млн. долара

Измамата, свързана с компанията Langbar, листвана на алтернативния сегмент на лондонската борса, е реализирана между 2003 и 2005 г.

16:30 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Испанската полиция е арестувала шестима души по подозрение в организиране на измама на стойност 420 млн. паунда (600 млн. долара), свързана с листвана в Лондон компания, съобщи ВВС.

Измамата, свързана с компанията Langbar, листвана на алтернативния сегмент на лондонската борса – AIM, е реализирана между 2003 и 2005 г.

Шестте ареста са извършени в Мадрид, Барселона и Елче. Разследването в Langbar е започнало през 2005 г. Шестимата арестувани са мъже на възраст между 56 и 76 година, като петима са испанци, а един – аржентинец. В разследването са участвали както британски, така и испански власти.

Заподозрените са използвали фалшиви реклами, за да увеличат цената на акциите на Langbar, без да правят никакви вложения.

Langbar е била първоначално с капитализация от 300 млн. долара. Според полицията заподозрените са създали достатъчно обществен интерес към компанията, за да могат да продадат с измама акции на стойност 600 млн. долара.

„Чрез сложни търговски и борсови операции, както и чрез фалшификации, арестуваните са успели да повишат цената на акциите, без тя да е подкрепена с вложения, и са се възползвали от последващата продажба на акциите“, се казва в съобщение на испанската полиция.

Langbar първоначално е листвана като холдингова компания на алтернативния сегмент на лондонската борса през 2003 г. под името Crown Corporation Limited, което е сменено на Langbar International Limited през 2005 г.

През юли 2005 г. компанията обявява, че има депозити на стойност 370 млн. паунда в ABN Amro и Banco do Brasil, което привлича инвеститорите и съответно повишава цената на акциите. Предполага се, че бившите ръководители тогава продават акциите си със значителна печалба.

На 12 октомври 2005 г. търговията с акциите на Langbar е спряна, а от компанията заявяват, че не могат да докажат съществуването на тези банкови депозити.

През 2006 г. новите ръководители на Langbar започват дело, за да се опитат да възстановят средствата на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още