fallback

Отчаяни съпруги

Съпруги и приятелки на пострадали от кризата финансисти си учредиха Клуб на анонимните половинки на банкери

16:37 | 28.01.09 г.

Разразяването на финансовата и икономическата криза причини много щети по целия свят, загуба на имущество за обикновените хора, загуба на работата за рекорден брой банкери, брокери и представители на редица други професии, вече и далеч извън финансовия сектор. Кризата обаче има и други измерения – личните перипетии, през които минават... съпругите на финансистите.

Няколко примера

Икономическата криза нахлува в началото на миналата година в дома на 27-годишната американка Меган Пийтръс, когато баща й получава сърдечен удар, а приятелят й, брокер на деривати във водеща банка, предпочита да помогне на уволнения си колега, вместо да я утеши.

За Кристин Камерън пък рецесията оживява, когато финансовият анализатор, с когото се среща от година, се напива и изчезва по време на една от техните разходки и по-късно я набеждава, че тя е била тази, която го е изоставила.

Дон Спинър Дейвис, журналист в женско списание, споделя, че низходящият тренд на индексите е започнал да има смисъл за нея, когато фондовият мениджър, за когото тя се жени, се е отказал от най-голямата си страст – голфа. „Един от приятелите му ми каза, че моята работа е това, което ще го успокоява и ще предотврати ранната му смърт.“ Не затова се бяхме договорили, оплаква се Дейвис.

Клуб на анонимните половинки на банкери

Всички тези жени споделят тъжните си истории по време на срещите на Клуба на анонимните половинки на банкери, основан през ноември, пише International Herald Tribune. Предназначението на организацията е да помогне на жените да се справят с неизбежния провал на връзките си.

Освен че провежда срещи веднъж или два пъти седмично, групата има и блог, който кани жени с подобни проблеми да се присъединят.

Около 30 жени, повечето от които на 25-30-годишна възраст, редовно попълват уебстраницата или посещават срещите.

„В блога ние се опитваме да омаловажим нещата, но всичко произхожда от наистина сериозни и прочувствени ситуации“, казва Лени Кроуел, която се е разделила с инвеститор в имоти преди месец.

Любов по време на криза

Преди се е считало за благословия в определени кръгове жените да имат за приятел финансист, т.е. влиятелен партньор, който оставя кредитни карти на тяхно разположение, докато се занимава със сключването на важни сделки. Сега много съпруги и приятелки на преследваните от тях доскоро финансисти - служители от Уол Стрийт, които все по-често стават бивши такива - изживяват ужаса от кризата, остават без пари за детегледачка, без резервации в луксозни ресторанти и с отменени кредитни карти.

Раул Фелдър, адвокат по бракоразводни дела, казва, че разводите, при които една от страните е финансист, винаги се увеличават, когато икономиката започне да се забавя, защото съкращенията на персонал и свиването на бонусите създава напрежение във връзките.

Много от жените казват, че с началото на икономическата криза те са започнали да следят случващото се през деня на фондовите пазари, за да предскажат в какво настроение ще са техните половинки по-късно. В дни на големи новини, както когато първият предложен план за спасяване е бил отхвърлен от американския Конгрес, или когато Lehman Brothers рухва, те са знаели, че плановете да видят приятелите си ще трябва да изчакат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още