fallback

Обявиха и канадски спасителен план

Правителството на Канада планира разходна програма за 40 млрд. канадски долара през следващите пет години

12:51 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поредният многомилиарден план за борба с кризата чрез държавни разходи беше обявен от правителството на Канада. Предвижда се да бъдат заделени 40 млрд. канадски долара през следващите пет години чрез увеличаване на средствата за инфраструктура и данъчни отстъпки, съобщава ВВС.

Предложението на правителството, което управлява страната въпреки малцинството си в законодателния орган, ще се нуждае от подкрепата на опозицията, за да може планът да бъде окончателно приет и приведен в действие.

До момента две от партиите в парламента на Канада са отхвърлили варианта за подкрепа на предложените мерки, докато основната опозиционна група – тази на либералите, все още обсъжда становището си по въпроса.

„В предложения бюджет има някои позитивни страни..., но в него има и неща, които предизвикват притеснение“, е заявил лидерът на либералите Майкъл Игнатиев.

Миналия месец правителството на премиера Стивън Харпър е било изложено на риска да бъде свалено заради обвиненията на опозицията в недостатъчна намеса за разрешаване на икономическите проблеми на Канада. След подновяването на дебатите в понеделник, вчера финансовият министър Джим Флахърти изложи нов вариант на проектобюджет.

В него се предвиждат данъчни облекчения за канадците с нисък и среден доход, които са на стойност 20 млрд. канадски долара, разходи за инфраструктура от 12 млрд., данъчни облекчения за фирмите в размер на 2 млрд. и т.н.

Ако тези мерки бъдат приети, правителството смята, че икономиката ще отбележи 1,4 на сто ръст тази година, а до 2011 година ще бъдат създадени 190 хил. нови рааботни места.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още