fallback

Идва ли краят на империята на Бъфет?

Инвеститорът Дъг Кас изчислява, че активите на Berkshire Hathaway са се обезценили значително и очаква крах на компанията

11:11 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Едва няколко дни, след като поднови публичните си критики към инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет, известният американски шорт-селър (продавач на акции на „късо“, т.е. без да ги притежава) Дъг Кас обрисува изключително негативна перспектива пред компанията на инвеститора Berkshire Hathaway.

Този път Кас не само прави краткосрочна прогноза, каквато е изготвил и миналата година, а чертае по-дългосрочен план на развитие на компанията на Бъфет. При предишните си критики специалистът продаде на късо акции от Berkshire, като няколко месеца по-късно закри позициите си със солидна печалба.

В свой материал за The Street Кас задава въпроса „Това ли е краят на Уорън Бъфет“ и макар в статията на доста места да се съдържат думите „евентуално“ и „вероятно“, еднозначният отговор, който авторът дава е твърдо „да“.

Според изчисленията на Кас пазарната стойност на най-големите позиции на Berkshire Hathaway се е понижила с 16 млрд. долара от края на септември досега. Тук става дума за вложенията в акции на едни от най-големите компании в света и Кас посочва, че случващото се не е само „камък на пътя“.

Базирайки се на обявените от Berkshire данни за активите към 30 септември миналата година, Кас пресмята, че стойността на вложенията се е обезценила значително. Най-голям е спадът в стойността на притежаваните 290 млн. акции от капитала на банката Wells Fargo – цели 6,3 млрд. долара.

Следват обезценките на дяловете в Аmerican Express (2,9 млрд. долара), Coca-Cola (2,1 млрд. долара), Burlington Northern Santa Fe (1,8 млрд. долара), ConocoPhillips (1,5 млрд. долара) и U.S. Bancorp (1,5 млрд. долара).

В новия си анализ Кас отново отправя предупреждения и критики към инвестиционната стратегия на Бъфет и по-специално относно липсата на инвестиции в деривативи, отказа за продаване и очевидната липса на осъзнаване, че сигурността на някои от най-големите му инвестиции, особено в банковия сектор, вече не съществува.

Като заключение Кас посочва, че не очаква упадъкът на Berkshire Hathaway да бъде последван от възход в момента, когато икономиката и пазарните условия започват да се подобряват. „Смятам, че стойността на Berkshire ще се понижава неотклонно, въпреки дългосрочните намерения на инвеститорите, които се насочват към оценяване в период на десетилетия напред, а не на години“, казва още инвеститорът.

Въпреки че признава, че е бил сред „богомолците“ на „инвестиционния олтар“ на Бъфет в миналото, Кас заявява: „Според мен добрите дни на Бъфет изглежда свършват – единственият въпрос, който остава, е времето и това до каква степен инвеститорите ще напуснат Оракула от Омаха“.

„Всички хубави неща в живота и пазарите изглежда трябва да свършат някога“, казва в заключение Дъг Кас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 28.01.09 г.
fallback
Още от Свят виж още