fallback

ФЕД ще обсъжда допълнителни мерки за стимулиране на икономиката

Опциите на ФЕД са подкрепа на потребителските заеми, изкупуване на дългосрочни ДЦК и облигации, обезпечени с ипотеки

19:23 | 27.01.09 г.

Централните банкери на Федералния резерв се събират на среща през следващите два дни, на която ще обсъдят допълнителни мерки за справяне с икономическата криза, съобщи АП.

Опциите от страна на ФЕД включват програма, насочена към подкрепа на потребителските заеми, изкупуване на дългосрочни ДЦК, както и продължаване на изкупуването на облигации, обезпечени с ипотеки.

Програмата за увеличаване на потребителските заеми, която се очаква да стартира през февруари, е на стойност 200 млрд. долара. Става въпрос за увеличаване на автомобилните и студентските заеми, кредитните карти, както и кредитите към малкия бизнес. За целта ФЕД ще изкупува ценни книжа, обезпечени с тези видове заеми като с тези си действия централната банка на САЩ също се надява да намали лихвите по тях.

От началото на годината ФЕД стартира програма за изкупуване на ипотечни облигации, гарантирани от ипотечните гиганти Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae с цел подкрепа на жилищния пазар. В резултат на програмата, лихвите по ипотечните кредити отчетоха спад в края на миналата година.

След фалита на Lehman Brothers на 15 септември ФЕД дори се намеси и на паричния пазар чрез изкупуване на търговски ценни книжа, които представляват краткосрочни дългове на нефинансовите компании.

По отношение на основния лихвен процент, анализаторите очакват ФЕД да го задържи на ниво 0,25% до края на годината.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още