fallback

Канада готова да налива средства в икономиката си

Управляващата консервативна партия е сериозно критикувана заради недостатъчната си намеса за разрешаване на икономическите проблеми в страната

17:46 | 27.01.09 г.

Канадското правителство заяви, че ще „похарчи колкото е необходимо“, за да стимулира икономиката на страната си насред глобалната икономическа криза. Обещанието идва по време на откриването на парламентарната сесия, която е била прекратена преди шест седмици заради скандал по въпроси с бюджета.

Миналия месец правителството на премиера Стивън Харпър е било изложено на риска да бъде свалено заради обвиненията на опозицията в недостатъчна намеса за разрешаване на икономическите проблеми на Канада.

Плановете да се прекратят правителствените субсидии за политическите партии, които по-късно са били оттеглени, допълнително изостриха гнева на опозицията.

В понеделник парламентът започна нова сесия, като диалогът е бил фокусиран почти изцяло върху икономиката и световната финансова криза.

За разлика от скромните си действия миналата година управляващите консерватори сега са готови да предоставят пакет от стимули и за период от две години да реализират бюджетен дефицит от повече от 60 млрд. канадски долара (49 млрд. щатски долара), предава репортер на BBC.

Консервативната партия ще представи новия разходен план във вторник, а първото гласуване на бюджета е насрочено за четвъртък. Ако бюджетът не бъде приет в парламента, правителството ще падне, коментира BBC.

Две от опозиционните партии – Квебекският блок и Новата демократическа партия, вече заявиха, че ще гласуват против предлагания бюджет.

„Харпър загуби нашето доверие и сега иска да предложи неща, в които той дори не вярва, за да запази работата си,“ казва лидерът на Новата демократическа партия Джак Лейтън. „Вярваме, че има много по-добър начин занапред и това е другите партии да работят в коалиция.“

Либералите, които са основната опозиция, възприемат изчаквателна позиция. „Ще видим дали Харпър е започнал да слуша. Ще видим дали най-накрая е сериозен. И ако не се е научил да се вслушва, няма да управлява за дълго,“ казва Майкъл Игнатиев, лидер на Либералната партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още