fallback

Украинският президент обвини ЕС в липса на „газова политика”

Юшченко не смята, че газовата криза е повлияла негативно на отношенията с ЕС, дори напротив

11:30 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ситуацията около доставките и транзита на руския природен газ показа отсъствие на единна „газова политика” на ЕС, е заявил президентът на Украйна Виктор Юшченко в интервю за британски медии, съобщава вестник „Известия”.

При това украинският президент категорично отрича възможността, че газовият спор между Русия и Украйна, при който бяха прекратени доставките за Европа в началото на годината, ще повлияе негативно на отношенията между Украйна и ЕС и перспективите на евроинтеграцията на страната му. По негово убеждение, напротив, това е дало тласък за по-нататъшното взаиморазбирателство.

Юшченко е изразил надежда, че „това дори усилва импулса за взаимното разбирателство за евроинтеграция”. В същото време украинският президент е отбелязал, че януарските събития са свидетелство за голямата зависимост на страните от ЕС от един доставчик на енергия и са показали отсъствие на единна „газова политика” на ЕС.

Освен това Юшченко е коментирал и договореностите, постигнати между Русия и Украйна относно доставките на природен газ за Украйна и транзита му през нейна територия. Той е повторил, че предвидената ценова формула е недообмислена и украинската страна с този документ е поела нелеки задължения. Обаче Юшченко е уверил европейските потребители, че Украйна точно ще изпълнява поетите задължения.

За отбелязване е, че украинският премиер Юлия Тимошенко и президентът Юшченко по различен начин са оценили постигнатите договорености за газа с Русия. Украинският премиер е нарекла новите газови споразумения „победа за Украйна”, докато президентът ги е разкритикувал, смятайки, че Украйна е губещата от конфликта.

Новите газови споразумения между Русия и Украйна за доставки и транзит са за срок от 10 години, като за тази година обемът на доставките за Украйна е 40 млрд. куб. м, а транзита – 120 млрд. куб. м. Цената на синьото гориво за украинските потребители вече ще се изчислява по общоприетата европейска формула (свързваща цените на газа с тези на петрола), като за 2009 г. Украйна ще ползва 20% отстъпка, а цената за транзита, която плаща Русия, се запазва същата като през миналата година.

От началото на 2010 г., съгласно договореностите, Русия и Украйна трябва да преминат изцяло на пазарни цени, определяни по общоприетата формула, както за доставките за Украйна, така и за транзита за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още