fallback

Тимъти Гайтнър положи клетва като финансов министър на САЩ

Изборът му бе одобрен от Сената с 60 гласа "за" и 34 "против"

10:11 | 27.01.09 г.

Тимъти Гайтнър. Снимка: www.federalreserve.gov

Тимъти Гайтнър положи клетва като министър на финансите на САЩ в понеделник, скоро след като Сенатът одобри избора му с 60 гласа. 34 сенатори гласуваха против.

Миналия четвъртък сенатската комисия по финансите утвърди Гайтнър въпреки критиките за извършени от него финансови нарушения - през изминалото десетилетие той не е платил част от дължимите си данъци. Гайтнър поднесе публично извинения пред комисията и обясни, че не е извършил умишлено нарушенията, като впоследствие изплати неиздължените данъци.

В лицето на кризата голяма част от сенаторите пренебрегнаха лошото си мнение относно неплатените данъци предвид опита на Гайтнър в борбата с финансовите проблеми като шеф на федералния резерв в Ню Йорк - пост, който той освободи в понеделник. Очаква се днес за негов наследник да бъде посочен Уилям Дъдли, висш служител на Фед Ню Йорк, по информация на източник на Ройтерс, запознат с решението.

Гайтнър обеща да действа бързо, за да защити щатската икономиката от най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам. „Намираме се пред максимално предизвикателство за нашата икономика и страна“, е заявил той по време на полагането на клетва

Гайтнър ще почне незабавно работа по мащабни промени на първия спасителен план за страната на стойност 700 млрд. долара и се очаква той да предложи нови мерки за съживяване на кредитните пазари в идните две седмици.

„В този критичен момент работата на Тим и на цялото финансово министерство трябва да започне веднага. Не можем да загубим нито един ден, защото с всеки ден икономическата картина става по-мрачна, тук и и из целия свят“, е заявил президентът Барак Обама след клетвата на Гайтнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още