fallback

Румънците са загубили 60 млрд. евро заради кризата

Кризата е отнела 4,3 млрд. евро от финансовото богатство на румънците и е причинила загуби в сектора на имотите, оценени на 54 млрд. евро

09:54 | 27.01.09 г.

Богатството на румънците под формата на финансови активи и имущество е намаляло през 2008 г. за първи път, откакто е започнато неговото изчисляване, съобщава ZF.

Кризата е отнела 4,3 млрд. евро от финансовото богатство на румънците и е причинила загуби в сектора на недвижимите имоти, оценени на 54 млрд. евро, с което общата загуба възлиза на близо 60 млрд. евро.

За първи път от последните няколко годни финансовите активи представляват по-малка част от брутния вътрешен продукт (БВП), като кризата е генерирала 6% спад спрямо 2007 г. - от 33% на 27% от БВП, сочи анализ на Уникредит Груп.

Въпреки че заплатите са продължили да отчитат двуцифрен ръст миналата година, обезценяването на румънската лея с около 16% спрямо еврото, резкият спад на фондовата борса и спадът от 20% в средната цена на жилищата, доведоха до все по-голямо понижаване на стойността на финансовите активи и активите в недвижими имоти.

„Пониженията на фондовата борса и в сектора на недвижимите имоти са внушителни и ще бъдат дори по-сериозни през предстоящия период. Очаквам последваща корекция от 20-50% в цените на пазара на имоти. Вероятно ще са необходими четири или пет години, преди да се върнем към върховете от 2008 г. по отношение на богатство“, казва Драгос Кабат, председател на асоциацията CFA Romania.

Прогнозите за България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още