fallback

Протестите в Гърция нямат край

Гръцките фермери не отстъпиха след вчерашната си среща с министъра на земеделието

09:29 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Гърция - парализирана, блокадите удрят по търговията и туризма, премиерът Караманлис приканва фермерите да отворят пътищата“, пише в заглавие днес гръцкият в. „Вима“.

Вестникът подчертава, че селскостопанските производители са заявили, че няма да отстъпят и че остават по блокадите въпреки призивите на правителството да се оттеглят. Пазарлъците с фермерите са на изключително висока цена за страната.

Стачкуващите фермери отхвърлиха окончателно предложение за празпределение на помощите от 500 млн. евро, обявени от аграрното министерство и съобщи, че селскостопанските производители остават по блокадите и смятат да засилят протестите. 

Премиерът Костас Караманлис заяви, че са изчерпани всички възможности и призова протестиращите девети ден фермери да отворят пътищата и граничните пунктове.

Гръцкото аграрно министерство предложи процедура за разпределение на пакета от 500 млн. евро. На памукопроизводители, понесли големи щети, ще се дават по 45 евро на декар, а за по-малки щети - по 25 евро на декар. За производителите на царевица тези помощи са съответно 25 и 20 евро. Освен това на всички производители на царевица ще бъде предоставена допълнителна извънредна помощ от 5,5 евро на декар и ще бъде върнат иззетия данък за изразходваното от тях гориво.

Производителите на мека пшеница ще получат по 12 евро на декар, а тези на твърда пшеница по 10 евро на декар. На тях ще бъде предоставена и извънредна помощ от 3 евро на декар и ще бъде върнат иззетия данък за изразходваното гориво. Компенсации са предвидени също за производителите на зехтин и за растениевъдите.

Аграрният министър Сотирис Хадзигакис заяви, че с окончателното разпределение на тези средства според него са удовлетворени всички искания на фермерите и че те нямат основание да продължават протестите. Той поясни, че правителството не може да осигури минимален гарантиран доход на фермерите, тъй като това не отговаря на европейските изисквания.

„Кабинетът тласка страната към гражданска война, страната е в пълна безизходица, проблеми със снабдяването на пазара“, пише в. „Етнос“.

„Блокадите станаха 57, затворен е и Коринтският канал, протестите се разрастват“, информира в. „Авги“.

„От парламентарна Гърция стана демокрация на тракторите, протестите са нов начин за налагане на позиции“, коментира в. „Естия“.

„Няма да напускаме блокадите... Фермерите втвърдяват позицията си след срещата с аграрния министър вчера“, пише в. „Елефтеротипия“.

„Гърция - разцепена на две, страната е със статут на заложник, фермерите не отстъпват, въпреки превантивните мерки на стойност 500 млн. евро, обявени от правителството“, отбелязва в. „Катимерини“.

В. „Ники“ смята, че премиерът Караманлис не може да убеди обществеността, че може да смени водената от неговия кабинет политика.

В. „Авриани“ пък помества анкета на социологическата агенция GPO, която според вестника давала „зелена светлина“ за избори, тъй като въпреки преднината от 3,6 пункта на социалистите пред управляващите консерватори, премиерът Караманлис продължавал да бъде сочен като по-подходящ за този пост пред съперника си Георгиос Папандреу, лидер на социалистическата партия ПАСОК.

Икономическите издания предупреждават, че „икономиката на страната е под обсада“ и че „Европейската комисия слага под лупа Гърция заради раздаваните от нея помощи“.

В. „Нафтемборики“ предупреждава, че прогнозите за печалбите на гръцките предприятия за тази година са изключително неблагоприятни. Търговци смятат, че 2009 г. ще бъде повратна година за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още