fallback

Финансовият сектор оцвети в зелено европейските борси*

Позитивно стартира и търговията в Щатите, като впоследствие търговията стана силно волативна и индеските минават ту на отрицателна, ту на положителна територия

20:11 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Barclays и ING поведоха възходящото движение на европейските борси в понеделник.

Инвеститорите на Barclays бяха успокоени от новината, че в близко бъдеще няма да бъдат предприемани стъпки за допълнително разводняване на собствеността чрез нови увеличения на капитала. Позитивно бе приета и информацията, че холандското правителство ще поеме голяма част от рисковите активи на ING, обезпечени с ипотеки.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 3,1% до 188,06 пункта, основно благодарение на финансовите книжа.

Ръстът на британския FTSE 100 възлезе на 3,9% до 4209,01 пункта, френският CAC-40 нарасна с 3,7% до 2955,37 пункта, а немският DAX 30 скочи с 3,5% до 4326,87 пункта.

Позитивно стартира и търговската сесия в Щатите, водена от ентусиазма около намерението на Pfizer да купи конкурента си Wyeth и новината за по-високи от очакванията финансови резултати на McDonald's.

Печалбите обаче се ограничиха от мрачните настроения, породени от серията обявени в понеделник планове за съкращения от американските компании. На тях се позова президентът на страната Барак Обама, призовавайки за по-бързо приемане от Конгреса на възстановителния икономически план на стойност 800 млрд. долара.

В средата на щатската търговия индексите минаха на отрицателна територия. По-късно обаче възстановиха загубите.

*Актуализирано към 23 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още