fallback

МВФ не вижда да е направено кой знае какво срещу кризата

Не че не е направено нищо, но нещата се движат много бавно, каза ръководителят на фонда

19:49 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доминик Строс-Кан. Снимка: МВФ

„Много малко” е направено срещу световната финансова криза от срещата на страните от Г20 преди два месеца. Такова е мнението на директора на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, което той изрази на университетска конференция във Вашингтон.

„Събрахме се тук във Вашингтон в средата на ноември, за да кажем, че ще помогнем с капитал на банките, ще установим техните загуби, ще задействаме възстановителни планове”, каза Строс-Кан, цитиран от АФП. „Много малко бе направено. Не казвам, че не е направено нищо. Но нещата се движат много, много бавно”.

„Ние в МВФ имаме опит с 22 банкови кризи по света (...). Но едно нещо не се променя: докато не са установени всички загуби (...), докато не бъдат разрешени проблемите на всички банки, не може да се намери изход”, допълни ръководителят на фонда.

Според него преструктурирането на финансовия сектор и политическите мерки за възстановяване са разбунили много страсти и координирани действия. Понякога обаче се е наблюдавало и обратното, т.е. по-скоро хаотични решения.

„Една страна действаше според националния си интерес, което е политически разбираемо, но е очевидно, че не допринася за разрешаването на кризата”, смята Строс-Кан.

„Спомнете си какво се случи с ирландците преди няколко месеца (когато Ирландия реши в края на септември да гарантира неограничено депозитите в банките си): този тип политика е точно обратното на това, от което имаме нужда. Така че не е точно да се каже, че сътрудничеството и координацията бяха на нужното ниво”, уточнява той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още