fallback

Philips с първа загуба от 2003 година насам

Най-големият производител на битова електроника в Европа регистрира отрицателен резултат заради обезценка на активи

09:10 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата европейска компания в сектора на битовата електроника – Royal Philips Electronics NV, е отчела първата си тримесечна загуба от близо шест години насам. Причина за това е станала обезценката на дяловете в LG Display и NXP BV.

Загубата през четвъртото тримесечие на 2008 година е 1,47 млрд. евро, или 1,57 евро на акция. Година по-рано компанията е постигнала печалба от 1,39 млрд. евро, или 1,30 евро на акция. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за загуба от 1,24 млрд. евро. По данни на Bloomberg Philips отчита първа тримесечна загуба от първите три месеца на 2003 година насам.

Продажбите на компанията са се свили до 7,6 млрд. евро, след като през последните три месеца на 2007 година са били на стойност 8,37 млрд. евро. Все пак постигнатият резултат е по-добър от предварителните прогнози, които бяха за продажби на стойност 7,2 млрд. евро

Като основна причина за негативните резултати от Philips посочват обезценката на дяловете във втория по големина производител на дисплеи с течни кристали (LCD-дисплеи) в света LG Digital и третата по големина компания за полупроводници в Европа NXP. Според съобщение от 4 декември миналата година обезценката на двата дяла възлиза на 1,1 млрд. евро.

Заради отрицателния резултат от Philips обявяват, че ще спрат операцията по обратно изкупуване на акции с цел запазване на кешовата наличност. Тя започна след рязката обезценка на акциите на компанията, които са се обезценили с 51 на сто за последната година.

Въпреки загубата обаче Philips ще изплати на акционерите си дивидент, като той остава непроменен спрямо предходната година и ще бъде в размер на 70 евроцента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още