fallback

Френски банкови гиганти обединяват инвестиционния си бизнес

Credit Agricole и Societe Generale сливат поделенията си за управление на активи в опит за борба с кризата

08:57 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Две от най-големите банки във Франция са взели решение за обединяване на поделенията си за управление на активи. Credit Agricole и Societe Generale, които заемат второ и трето място по големина във френската банкова система, ще създадат обща бизнес единица, като до този момент не се споменават детайли относно сделката.

Credit Agricole ще притежава дял от 70 на сто в бъдещата компания, а Societe Generale – останалите 30 на сто. Активите, които ще попаднат под общо управление, са били с оценка 638 млрд. евро към 30 септември 2008 година и според прогнози на двете банки това ше бъде четвъртото по големина управляващо дружество в Европа, съобщава Bloomberg.

Двата банкови гиганта обединяват дейността си по управление на активи в резултат на резките спадове на фондовите и стоковите борси, които предизвикват вълна от тегления на средства от страна на вложителите. По прогнози на финансовите институции обединението ще доведе до спестяване на по 120 млн. евро за следващите три години.

Новото управляващо дружество ще оперира в 37 държави. Оперативните приходи за 2008 година се оценяват на 900 млн. евро, а продажбите – на 1,8 млрд. евро, се казва в официалното съобщение за сделката.

Предвижда се изпълнителен директор на новата компания да стане досегашният шеф на Gredit Agricole Asset Management Ив Перие. Неговият заместник ще бъде определен от Societe Generale, но към момента името му не е обявено.

Миналата седмица френският президент Никола Саркози даде съгласието си за отпускане на още 10,5 млрд. евро на най-големите банки в страната. Освен това правителството оказва натиск за сливане на две други водещи банки – Groupe Banque Populaire и Groupe Caisse d'Eparagne, с което би била създадена втората по големина на клоновата мрежа в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още