fallback

Печалбата на General Electric пада с 43 на сто

Компанията отчита четвърто поредно понижение на печалбата, тази седмица акциите поевтиняха до 13-годишно дъно

15:45 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания General Electric е отбелязала спад на печалбата си за четвърто поредно тримесечие през последните три месеца на 2008 година. Въпреки това фирмата потвърди намеренията си да раздаде дивидент и да запази високия си рейтинг, предава Bloomberg.

Печалбата е паднала с 43 на сто до 3,87 млрд. долара, или 36 цента за акция през четвъртото тримесечие на 2008 година, след като през съпоставимото тримесечие година по-рано е постигнат положителен резултат от 68 цента на акция. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба от 37 цента на акция.

Тази седмица акциите на GE потънаха до най-ниската си стойност от 1996 година насам, след като инвеститорите се усъмниха в способността на мениджмънта да запази високия рейтинг ААА и плащането на дивидент заради рецесията.

„Придържаме се към плановете си за раздаване на дивидент от 1,24 долара на акция за годината“, заявява изпълнителният директор на компанията в официално съобщение. „Вярваме, че дивидентите осигуряват на нашите инвеститори солидна възвращаемост в тези несигурни времена. Управляваме компанията така, че да имаме рейтинг ААА и сме засилили значително ликвидността си“.

Приходите на GE са паднали с 4,8 на сто до 46,2 млрд. долара за тримесечието. Година по-рано те са били 48,5 млрд. долара.

Акциите на GE регистрират ръст в предварителната търговия на борсата в Ню Йорк. Въпреки това за последните 12 месеца те се движат с понижение от 60 на сто, а преди два дни паднаха до 13-годишно дъно при 11,88 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още