fallback

Немска община се противопостави на намерение на Бъфет да купи летище

Американският инвеститор опитва да влезе в борба с националния превозвач Lufthansa

12:26 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Намеренията на американския инвеститор Уорън Бъфет да закупи малко летище в близост до най-голямото летище на Германия срещат съпротива от местните власти. Плановете на милиардера са да придобие собственост върху писта, намираща се съвсем близо до франкфуртското летище, което би довело до конкурентна война с националния превозвач Lufthansa, предава Bloomberg.

Днес кметът на градчето Егелсбах, което е предградие на финансовата столица на Германия и се намира на едва 10 км от летището във Франкфурт, има насрочена среща с представители на управляваната от Бъфет компания NetJets. Компанията предвижда да направи оферта на стойност 3,7 млн. евро за нерентабилното към този момент летище.

От всички акционери до момента единствено градските власти на Егелсбах не са дали съгласието си за сделката. Делът на общината в капитала на въпросния обект възлиза на 11 на сто. Намеренията на Бъфет са да увеличи капацитета на летището и да привлече частни клиенти от Германия, но кметството все още не е готово да даде съгласието.

„Битката ще бъде тежка, като на Давид срещу Голиат, но аз не мисля, че ще продаваме“, заявява местният политик Харалд Есер, който живее на стотина метра от летището. „Шумът и замърсяването ще направят града невъзможен за обитаване“, смята той.

Населението на Егелсбах е 10 хил. души, а вече е сформирана и протестна група, която планира демонстрации за блокиране на сделката. Кметът на града Руфи Мориц заявява, че е нужно още време, за да бъде взето окончателно решение по въпроса.

Планираните от компанията на Бъфет инвестиции са за над 30 млн. евро, като се предвижда пистата за кацане да бъде удължена с около 300 метра и да се инсталира техника за приземяване в лоши метеорологични условия. От NetJets са се съгласили броят на кацанията и излитанията да не надхвърля 100 хил. годишно, което е с 20 хил. повече от осъществените през 2008 година.

Офертата на Бъфет идва след прекратяването на сътрудничеството между Lufthansa и NetJets, което стана преди седмици. Сега компанията на милиардера предвиждала борба с немския превозвач с придобиването на летище съвсем близо до финансовата столица. Това би дало добра отправна точка за експанзия в Европа, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още