fallback

Кризата е на път да превърне Бундеслигата в най-успешния футболен шампионат

Немските клубове се справят по-добре в трудните времена и могат да изместят английската Висша лига по финансови успехи

11:05 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немският футболен шампионат, известен под името Бундеслига, се превърна в най-печелившото и посещавано първенство в Европа. Освен това се оказва, че германските отбори са далеч по-добре подготвени от английските тимове в борбата с трудностите, предизвикани от глобалната криза, става ясно от доклад, цитиран от Financial Times.

Въпреки оскъдните приходи от медии и недостиг на футболни звезди, Бундеслигата е в силна позиция да измести английската Висша лига, превръщайки се в най-печелившо първенство в Европа.

Изводът, до който са стигнали анализаторите на консултантската компания AT Kearney, е в разрез с гледната точка на медийните партньори на Висшата лига, които са на мнение, че тя е „най-голямото първенство в света“. Това мнение е базирано на факта, че на Острова е привлечена нова вълна от собственици на клубове, а в първенството се състезават най-добрите футболисти в света.

Към момента Висшата лига носи печалба от 2 млрд. евро на година, което е много над останалите европейски първенства, но далеч от публиката остава фактът, че оперативната печалба на клубовете пада, а съотношението между заплатите и приходите е на рекордно високо ниво. В същото време нивото на задлъжнялост на някои отбори става прекомерно.

За разлика от това, според анализите на AT Kearney, Бундеслигата е почерпила значителни ползи от организираното през 2006 г. световно първенство по футбол в Германия и привлечените 1,4 млрд. евро и тяхното инвестиране са довели до увеличаване на гледаемостта и комерсиализацията на немското футболно първенство.

Значителният ръст на гледаемостта на футболните мачове от страна на жени и деца е довел до постигане на най-високата гледаемост на първенството от цяла Европа. Статистическите данни показват, че тя се е увеличавала средно с по 5 на сто годишно от 2000 година досега. Въпреки това в Германия съотношението приходи, разделени на един зрител, остава под това за Испания и Англия.

Приходите от търговска дейност се равняват на около 600 млн. евро годишно, което изравнява Бундеслигата с нейните английски съперници. При това към момента спонсорските договори на немските отбори започват да стават по-скъпи от тези на Острова, тъй като според анализаторите вече се наблюдават значителни ограничения на разходите на повечето големи компании, подкрепящи футболни клубове от Англия.

По думите на Емануел Хъмбърт от AT Kearney „клубовете от Бундеслигата имат много по-силна икономическа база за преминаване през икономическата криза, докато в Англия има известен риск от банкрути и изоставяне на клубовете от техните собственици“. Освен това лицензионната система в Германия е обвързана с рентабилността и предпазва клубовете от финансови рискове, смята анализаторът.

Слабостта на Бундеслигата все още се намира в областта на медийните права, макар Германия да е най-големият медиен пазар в Европа. Правната рамка в страната ограничава плащанията за телевизионни излъчвания и приходите са около 450 млн. евро годишно. Това е най-ниското ниво сред петте най-големи първенства на Стария континент.

Въпреки това до момента, в който по немските терени отсъстват големи звезди, а правилата за собственост пречат на чуждите инвеститори да придобият дял от над 50 на сто от клубовете, шансовете и възможностите пред първенството значително ще надделяват над неговите слабости.

Анализът показва, че икономическата база ще помогне на Бундеслигата да последва успешния път на отборите от Висшата лига по отношение на финансовите успехи.

„Висшата лига доминираше по икономическа сила и гледаемост в Европа в средата на 90-те, но чак в средата на следващото десетилетие клубовете от Острова започнаха да доминират в Шампионската лига. В следващите пет до десет години може да стане така, че водещи да са отборите от Бундеслигата“.

В доклада на Хъмбърт се споменават и слабостите на останалите големи първенства в Европа, като например лошата инфраструктура на стадионите и корупционните скандали в Италия. Испанската Примера дивисион пък страда от липсата на големи приходи заради начина на преговаряне за телевизионните права. Френската Лига 1 не е успяла да извлече достатъчно ползи от световното през 1998 година, според доклада, а освен това цялостната икономика на страната е съсредоточена в района на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още