fallback

Протестите срещу финансовата криза в Исландия продължават да се изострят

Вероятността правителството да свика извънредни избори две години преди края на мандата си се увеличава

09:31 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Протестите в Исландия, които се организират заради финансовата криза и политиката на правителството, прераснаха в бой с полицията, съобщава FT. Това увеличава вероятността правителството да бъде принудено да свика извънредни избори цели две години преди изтичането на сегашния мандат.

Торгедур Гунарсдотир, вицепрезидент на партията на независимостта, която управлява в коалиция със социалдемократическата партия в страната, е заявила пред парламента, че изборите до края на настоящата година не са изключени. Изказването е в противоречие с твърденията на премиера на страната, че настоящото правителство трябва да остане на власт и да се фокусира върху стабилизирането на икономиката и валутата.

Министър-председателят Хаарде не е давал изявления по повод свикването на предсрочни избори в парламента, но по-рано вчера е заявил в телевизионно интервю, че такива биха били възможни следващата зима. Дотогава трябвало да се даде възможност на правителството да работи за преодоляване на тежките проблеми.

„Политическата ситуация в Исландия в момента се намира в точка на кипене и не би било преувеличено ако се каже, че управляващата коалиция се клати на ръба на колапса“, се казва в анализ на Glintnir Research, поделение на една от най-големите банки в страната, която стана обект на национализация. „Въпреки че националните избори са насрочени най-рано за пролетта на 2011 година, настоящото управление едва ли ще се задържи толкова дълго“.

Протестите в северната държава продължават вече няколко месеца, като силата им се изостря все повече. Недоволството на гражданите започна с национализирането на водещите банки в страната и силната обезценка на исландската крона. Опозицията хвърля вината за изправянето на Исландия на ръба на банкрута върху управляващата коалиция и иска промяна в икономическата и финансова политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още